IZO Twente
17 juni 2024

Middelengebruik komt breed in de samenleving voor. Langdurig en veelvuldig middelengebruik kan andere zorg die reeds verleend wordt gecompliceerder maken.

Omdat het lichamelijke en psychische klachten veroorzaakt of verergert, omdat het invloed heeft op het functioneren van de hersenen of omdat er door het gebruik gedragsveranderingen plaats vinden. Het signaleren ervan is van groot belang is voor iedereen die zorg verleent.

Jos Kwakkenbos-Tactus vertelde over de werking en de effecten van middelengebruik, waardoor je signalen uit de praktijk gemakkelijker kunt herkennen. Door het kennen van de verschillende fasen van middelengebruik weet je de do’s en dont’s in het gesprek met de cliënt.

Het gebruik van middelen kan van invloed zijn op iemands rechtspositie. Tegen welke dilemma’s loop je als medewerker aan? Wat is de betekenis van wilsbekwaam en wilsonbekwaam? Peter Hoekstra van lerend netwerk vrijheid en veiligheid gaf mooie inzichten.

In de workshop wijkzorg en verslaving gaven Kristel Oude Booijink, collega Nicky van RIBW Overijssel en wijkagent Mark mooie voorbeelden van samenwerking in de wijk tussen partijen in de zorg, woningcorporatie en wijkagent.

In de workshop cognitieve gedragstherapie van Shivam Jansen-Transfore en Annemiek Loohuis-De Twentse Zorgcentra werd geoefend met de cirkel van gedragsverandering van Prochaska en di Clement met de methode van motiverende gespreksvoering.

De presentaties van de werkconferentie vind je hierboven onder de vet / cursief geschreven woorden.

Zoeken op tag: