IZO Twente
21 oktober 2019

In Zuid-Limburg zijn de zorgpartijen al meer ingespeeld op de demografische ontwikkelingen die Twente nog te wachten staan. Daarom reist een groep Twentse zorgbestuurders voor drie dagen af om zich te laten informeren en inspireren over de zorg in de voormalige Mijnstreek, zorgpad Parkinson, samenwerkingsverbanden en leergemeenschappen. En natuurlijk om te genieten van de Limburgse gastvrijheid.

Om meer te weten over de achtergrond van de regio en hun bewoners wordt als eerste een bezoek gebracht aan het Nederlands Mijnmuseum.

PlusPunt MC, gevestigd in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade, de thuisbasis van Roda J.C. wordt bezocht vanwege hun expertisecentrum voor ouderen met complexe problematiek. Het is een locatie van MijnZorg, een gezamenlijk initiatief van Zuyderland Medisch Centrum, zorgverzekeraar CZ, Huisartsen OZL en patiëntenorganisatie Burgerkracht Limburg. Deze samenwerking beoogt het voorkomen van noodsituaties en crisisopnames.

Tijdens het bezoek aan Maastricht UMC+ worden we geïnformeerd over het Zorgpad Parkinson en de toepassingen van Deep Brain Stimulation (DBS). Ook is Scannexus bezocht. De beschikbare MRI-scan is bepalend voor de diagnostiek, behandeling en onderzoek van Parkinson met DBS. Een bijzondere rol was er voor een uitgenodigde patiënt die zijn eigen ervaringen deelde.

Heerlen STAND-BY! is een coöperatie van zorg- en welzijnsorganisaties. Het wil bijdragen aan duurzame, preventieve en betaalbare welzijnsdiensten en zorg in de gemeente Heerlen en een betere gezondheid van de Heerlense bevolking.  We zijn benieuwd naar de dagelijkse praktijk van deze coöperatie. We worden bijgepraat over het organiseren van de samenwerking en het vormgeven van de financieringsmogelijkheden binnen deze samenwerking.

Zuyd Hogeschool in Heerlen laat ons kennis maken met de leergemeenschap. Deze leergemeenschap bestaat uit buurtbewoners, professionals van de verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en onderzoekers en studenten van Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht. Beroepskrachten worden vanuit deze leergemeenschap ondersteund om systematisch praktijkgericht onderzoek te doen. Sociale buurtteams en Burgerkracht Limburg zijn actief in de projecten betrokken. De kennis uit de projecten van de leergemeenschap wordt vertaald in werkwijzen voor Heerlen STAND-BY!

Natuurlijk is er voldoende tijd geweest om met elkaar te netwerken en iets gezelligs te doen.  De reis was inspirerend, had een interessant programma en was verbindend.

Wij bedanken Monique Lemmens-Robuust, Nieky van Steenkiste-MUMC+, René Fontijn-Levanto groep, Jerôme van Dongen-Zuyd Hogeschool die de organisatie van onze studiereis mede mogelijk hebben gemaakt.

Zoeken op tag: