IZO Twente

7 april 2020 (13:00 - 17:00 uur)


Locatie:
Kulturhus De Bijenkorf
Marktstraat 23
7622 CP Borne

Direct inschrijven

 

Wat kan je doen als je eenzaamheid bij je zorgvrager denkt te herkennen?

Op dinsdag 7 april 2020 organiseert IZO Twente een werkconferentie over eenzaamheid bij zorgvragers.

Eenzaamheid komt bij zorgvragers vaker voor dan we denken. Hoe herken je deze eenzaamheid? Wat kun je doen om iemand te helpen om hierover te praten of om iemand uit deze eenzaamheid te halen? Mensen die eenzaam zijn voelen zich vaak niet verbonden met anderen en missen een hechte emotionele band met andere personen. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring en veelal een verborgen probleem, want anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Er heerst ook vaak het gevoel dat er toch niets aan te doen is of dat de oplossing van andere personen afhankelijk is. In deze werkconferentie laten we je in de verschillende workshops zien dat veel wel mogelijk is.

 

De inleiding wordt verzorgd door Jeannette Donken van Evenmens en zij stelt:

“Eenzaamheid kan je niet bij een ander herkennen. Dat weet je pas als iemand zelf erkent dat hij een eenzaamheidsgevoel ervaart en dit uitspreekt. En hierover durft te praten. Voor elk mens is er een passende vorm om te communiceren”.

 

 

Workshop 1. Contact maken

Trainer: Jantina Boedeltje, Karin Knobbe, Marco Poos-Liberein

Wij zijn Jantina, Karin en Marco en werkzaam bij Liberein en zijn daarnaast contactclown. In vrolijke kleding en met een rode neus veranderen we in Coco, Minou en Clara. We gaan voor een lach, een knuffel en contact, hoe klein soms ook.

Contactclowns zijn gespecialiseerd in de omgang met mensen met dementie of met een verstandelijke beperking. Door te toveren met emoties weten we met vrijwel iedereen contact te maken. Lukt dat niet, dan is onze vrolijke aanwezigheid meestal ook genoeg om op een afstandje van te genieten.

In de workshop gaan we een aantal oefeningen doen die het contact krijgen met iemand waar je voor zorgt makkelijker kunnen maken. Ook kunnen ervaringen worden gedeeld.

 

 

Workshop 2. Eenzaamheid en Mantelzorg: Hoe blijf je in contact

Trainer: Jeannette Donken, Mantelzorgconsulent en zorg coördinator bij Evenmens

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden.
Ook in de zorg voor onze naaste kunnen we gevoelens van eenzaamheid tegenkomen. Dit kan bij de zorgvrager zijn, maar ook bij de mantelzorger of andere naaste familieleden.
In deze workshop gaan we met elkaar nadenken hoe we om moeten gaan met signalen van eenzaamheid. Welke stappen kunnen we als verzorgende/verpleegkundige nemen om de ander nabij te zijn. Wat pakken we zelf op en wanneer verwijzen we door.

 

 

Workshop 3. Hoezo zijn migrantenouderen eenzaam?

Trainer: Saida Dahli, Consulent Thuisbegeleiding, Coordinator SPZ Team, Maatschappelijk Werker Interculturele Diensten voor en door Allochtonen-Carintreggeland en Kamile Adali coördinerende thuisbegeleider verzorgen

Migranten zijn toch gericht op de eigen gemeenschap, de familiebanden zijn hecht, en ze hebben toch veel feesten? Tijden zijn veranderd. Kinderen werken, wonen ver en hebben weinig tijd voor ouderen. Eenzaamheid is bovendien moeilijk van buitenaf te zien. Uit onderzoek is gebleken dat allochtone ouderen vaak zich sociaal en emotioneel eenzaam voelen. ‘Van buitenaf lijken ze altijd vrolijk, maar eenzaamheid is een taboeonderwerp onder migranten ouderen.’ Ouderen durven dit niet met kinderen te bespreken. Maar evenmin met andere ouderen, omdat ze anderen niet een slecht beeld over hun familie willen geven. Meestal speelt het taalprobleem een belangrijke rol bij eenzaamheid bij oudere migranten.
Ouderen zijn daardoor minder in beeld bij zorg- en welzijnsorganisaties. De migranten ouderen voelen zich verder door de negatieve beeldvorming die er bestaat over migranten niet veilig genoeg om met autochtone hulpverleners te spreken. Ze komen met vage klachten bij de huisarts of de thuiszorg. De professionals weten vervolgens niet de vinger op de zere plek te leggen. ‘Het vraagt een sterke vertrouwensband, voordat een oudere migrant zich uitlaat over hoe hij zich voelt.’ In deze workshop geven we praktische handvatten om samen mee aan de slag te gaan.

 

 

Workshop 4. Het voeren van gesprekken over eenzaamheid

Trainer: Anneke Pijnenborg, geestelijk verzorger-Liberein

In de zorg worden we dagelijks geconfronteerd met mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. In mijn functie sta ik mensen bij op het gebied van rouwverwerking en omgaan met levensvragen. Levensvragen bij onze cliënten spelen een grote rol, omdat ze onder andere te maken hebben met groeiende zorgafhankelijkheid, wat hen beperkt in het maken van nieuwe sociale contacten. Tegelijkertijd zien we dat onze oudere cliënten te maken hebben met het wegvallen van hun vertrouwde netwerk, familie en vrienden die overlijden, of door eigen beperkingen niet meer kunnen komen. Hoe beleven mensen hun werkelijkheid, kun je je inleven in hun situatie, en op die manier beter in staat zijn om hen verder te helpen? Wat hebben wij in onze rugzak om de eenzaamheid te herkennen, te ontdekken, en onze cliënten te ondersteunen. Dit gaan we met elkaar onderzoeken in de workshop.

 

Programma

Het programma voor de middag is als volgt:

13.00 uur inloop en aanmelden
13.30 – 13.35 uur ontvangst en welkom door Mark Mulder van Mediant
13.35 – 14.05 uur inleiding in het thema
14.15 – 15.15 uur workshopronde I
15.15 – 15.30 uur pauze
15.30 – 16.30 uur workshopronde II
16.30 – 17.00 uur Plenaire afsluiting, napraten

Locatie:
Kulturhus De Bijenkorf
Marktstraat 23
7622 CP Borne

 

Geef je op voor deze werkconferentie

 

Presentaties en foto’s zijn na afloop van de bijeenkomst op de website van IZO Twente terug te vinden.

Voor deze werkconferentie is bij V&VN accreditatie aangevraagd. Als je de (3) punten door ons wilt laten registreren, vermeld bij opgave de gevraagde registratienummers.

Geïnteresseerd? Geef je dan direct op! Deelname is gratis voor medewerkers en stagiaires van zorginstellingen die lid zijn van IZO Twente. Overige deelnemers betalen € 50. Ter bevordering van de onderlinge contacten willen wij je vragen of je tijdens de werkconferentie je medewerkersbadge wilt dragen.

Opgeven voor de bijeenkomst kan tot en met donderdag 2 april 2020. We hebben plek voor maximaal 80 deelnemers. Als het maximum aantal deelnemers voor de werkconferentie is bereikt, is het niet meer mogelijk om in te schrijven. We laten dit weten via izotwente.nl. Aanmelding is op volgorde van binnenkomst. In principe kan je ervan uit gaan dat je deelname akkoord is. Een definitieve bevestiging van deelname volgt rond 3 april 2020.

 

Zoeken op tag: